Европейската комисия предлага всички смартфони и малки електронни устройства, продавани в ЕС,

...
Европейската комисия предлага всички смартфони и малки електронни устройства, продавани в ЕС,
Коментари Харесай

До няколко години всички телефони в ЕС ще са с USB-C зарядни устройства |

Европейската комисия предлага всички смартфони и дребни електронни устройства, продавани в Европейски Съюз, да имат едни и същи зарядни устройства USB-C.

Целта е да се понижат отпадъците, като потребителите се предизвикват да употребяват наново съществуващите зарядни устройства, когато купуват ново устройство.

Ако влязат в действие новите правила,   производителите ще бъдат принудени да основат универсално решение за зареждане на телефони. Apple обаче предизвести, че сходен ход би навредил на нововъведенията.

Технологичният колос е главният производител на смарт телефони, употребяващи персонализиран порт за зареждане. Серията iPhone, да вземем за пример, употребява конектор " Lightning ", създаден от Apple.

„ Оставаме загрижени, че строгият правилник, изискващ единствено един тип конектор, потиска нововъведенията, а не ги предизвиква. Това ще навреди на потребителите в Европа и по света “, обявиха от компанията

Същевременно множеството телефони с Android се продават с USB micro-B портове за зареждане или към този момент са минали към по-модерния стандарт USB-C. А новите модели на iPad и MacBook употребяват портове за зареждане USB-C, както и моделите телефони от висок клас от известни производители на Android като Samsung и Huawei.

Промените, предлагани от Еврокомисията, би трябвало да се ползват към врата за зареждане на тялото на устройството, до момента в който краят на кабела, обвързван към щепсел, може да бъде USB-C или USB-A.

Около половината от зарядните устройства, продавани с мобилни телефони в Европейския съюз през 2018 година, са имали USB micro-B конектор; 29% са имали USB-C конектор, а 21% - конектор Lightning, откри изследване на ЕК.

Предложените нови правила ще се ползват за:
смарт телефони таблети камери слушалки портативни високоговорители ръчни конзоли за видео игри
Предложението също по този начин стандартизира бързите скорости на зареждане - което значи, че устройствата, способни за бързо зареждане, ще се зареждат при идентични скорости.

Предотвратяване на отпадъците

Редица политици в Европейски Съюз   се борят за общ стандарт повече от десетилетие, а проучване на ЕК констатира, че изхвърлените и неизползваните кабели за зареждане генерират повече от 11 000 тона боклуци годишно.

В Европейския съюз през последната година са продадени към 420 милиона мобилни телефони и други портативни електронни устройства. Средностатистическият европеец има към три зарядни за мобилни телефони, от които постоянно употребява две.

През 2009 година имаше повече от 30 разнообразни зарядни устройства, до момента в който в този момент множеството модели се придържат към три: USB-C, Lightning и USB micro-B.

„ Наличието на общ стандарт за зареждане би било победа на здравия разсъдък в очите на потребителите “, споделя пред Би Би Си Бен Ууд, анализатор от CCS Insight.

Въпреки че Apple даде мощен мотив за опазване на своя Lightning конектор, поради милиарда дейни консуматори на iPhone, някои от продуктите на компанията, в това число Mac и iPad, към този момент поддържат USB-C. Надяваме се, че в последна сметка това няма да е проблем, в случай че Apple продължи да прибавя USB-C към още устройства, обясни Бен Ууд.

Всъщност евентуално ще минат няколко години, преди предложенията на Европейска комисия да влязат в действие. Директивата на Европейска комисия занапред ще бъде обсъждана в Европейския парламент и от националните държавни управления. Евродепутатите и страните членки могат да предложат промени и допълнения към директивата.

Плановете на Европейска комисия са новите правила да бъдат признати на равнище Европейски Съюз през 2022 година, само че по-късно страните членки нормално разполагат с две години, с цел да вкарат разпоредбите в националното законодателство. Производителите също ще имат 24 месеца, с цел да трансформират своите устройства за зареждане.

" Дадохме на промишлеността задоволително време да измисли свои лични решения, в този момент е настъпил моментът за законодателни дейности за общо зарядно устройство. Това е значима победа за нашите консуматори и околната среда - в сходство с нашите зелени и цифрови упоритости ", заяви европейският комисар по конкуренция и развиване на цифровата стопанска система Маргрете Вестагер.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР